Rozwój dziecka a mleko matki

Rozwój dziecka a mleko matki

Mleko matki to najlepszy pierwszy pokarm, jaki można dostarczyć dziecku. Jest on idealnie dopasowany do jego potrzeb, a co najważniejsze, jego gęstość ilość i skład zmienia się wraz z wiekiem dziecka. Dzięki temu maluszek jest odpowiednio odżywiony w wszystkie substancje  odżywcze i witaminy.

Kilka słów na temat mleka matki

Mleko matki to najbardziej naturalny pokarm. Jest on na tyle unikatowy, iż żadne laboratorium nie jest w stanie odtworzyć jego składu w stu procentach. Jest to więc pokarm polecany szczególnie przez WHO, czyli Światową Organizację Zdrowia. Do szóstego miesiąca życia dziecko powinno być karmione tylko mlekiem matki, o ile oczywiście nie występują inne okoliczności, które zmuszają rodziców do karmienia mlekiem zastępczym chociażby z powodu problemów z laktacją. Półroczne dziecko również powinno być nadal karmione mlekiem matki, chociaż włączenie wtedy również dodatkowego źródła pokarmu nie będzie stanowiło błędu.

Mleko matki jest idealne. Proporcje poszczególnych wartości odżywczych, w tym tłuszczów, białka i węglowodanów są dobrane pod względem zapotrzebowania dziecka na te elementy. Co więcej, w mleku znajduje się wiele innych substancji odżywczych, które mają za zadanie zwiększać odporność dziecka na wszelkiego typu infekcje i zachorowania.

Jakie zalety wiążą się z karmieniem dziecka mlekiem matki?

Przede wszystkim dziecko nabiera naturalnej odporności dzięki wszystkim substancjom i przeciwciałom, które oddziałują na jego organizm, a znajdują się w mleku matki. Mleko matki wspiera również odbudowę i tworzenie mikroflory jelit, a także blokuje rozwój bakterii.

Dziecko karmione naturalnym pokarmem od swojej matki jest mocniejsze i silniejsze. Jest bardziej odporne na infekcje, dlatego ryzyko zakażenia dróg oddechowych, czy pojawienia się alergii jest znacznie mniejsze, niż w przypadku dzieci od razu karmionych pokarmem modyfikowanym.

Również wcześniaki bardzo wiele mogą skorzystać na karmieniu naturalnym. Udowodniono bowiem, że dzięki mleku matki szybciej zyskują na wadze, a także eliminuje się wysoce prawdopodobieństwo wystąpienia u wcześniaka takich chorób i powikłań, jak sepsa, czy martwicze zapalenie jelit. Co więcej, u noworodków lepiej rozwija się ich układ neurologiczny po mleku naturalnym, a także zmniejsza się ryzyko wystąpienia chorób związanych z nadciśnieniem tętniczym, cukrzycą, czy otyłością.

Jak widać, mleko matki jest niezastąpione. Jeśli tylko nie występują żadne problemy związane ze zdrowiem kobiety i inne przeciwwskazania, które z punktu widzenia lekarza stanowią przeszkodę, kobieta powinna karmić swoje dziecko tworzonym przez swój organizm mlekiem. To najlepsze, co może dla niego zrobić.

Może to Ci się spodoba?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *