
Mleko matki to najlepszy pierwszy pokarm, jaki można dostarczyć dziecku. Jest on idealnie dopasowany do jego potrzeb, a co najważniejsze, jego gęstość ilość i skład zmienia się wraz z wiekiem dziecka. Dzięki temu maluszek jest odpowiednio odżywiony w wszystkie substancje odżywcze i witaminy.
Kilka słów na temat mleka matki
Mleko matki to najbardziej naturalny pokarm. Jest on na tyle unikatowy, iż żadne laboratorium nie jest w stanie odtworzyć jego składu w stu procentach. Jest to więc pokarm polecany szczególnie przez WHO, czyli Światową Organizację Zdrowia. Do szóstego miesiąca życia dziecko powinno być karmione tylko mlekiem matki, o ile oczywiście nie występują inne okoliczności, które zmuszają rodziców do karmienia mlekiem zastępczym chociażby z powodu problemów z laktacją. Półroczne dziecko również powinno być nadal karmione mlekiem matki, chociaż włączenie wtedy również dodatkowego źródła pokarmu nie będzie stanowiło błędu.
Mleko matki jest idealne. Proporcje poszczególnych wartości odżywczych, w tym tłuszczów, białka i węglowodanów są dobrane pod względem zapotrzebowania dziecka na te elementy. Co więcej, w mleku znajduje się wiele innych substancji odżywczych, które mają za zadanie zwiększać odporność dziecka na wszelkiego typu infekcje i zachorowania.
Jakie zalety wiążą się z karmieniem dziecka mlekiem matki?
Przede wszystkim dziecko nabiera naturalnej odporności dzięki wszystkim substancjom i przeciwciałom, które oddziałują na jego organizm, a znajdują się w mleku matki. Mleko matki wspiera również odbudowę i tworzenie mikroflory jelit, a także blokuje rozwój bakterii.
Dziecko karmione naturalnym pokarmem od swojej matki jest mocniejsze i silniejsze. Jest bardziej odporne na infekcje, dlatego ryzyko zakażenia dróg oddechowych, czy pojawienia się alergii jest znacznie mniejsze, niż w przypadku dzieci od razu karmionych pokarmem modyfikowanym.
Również wcześniaki bardzo wiele mogą skorzystać na karmieniu naturalnym. Udowodniono bowiem, że dzięki mleku matki szybciej zyskują na wadze, a także eliminuje się wysoce prawdopodobieństwo wystąpienia u wcześniaka takich chorób i powikłań, jak sepsa, czy martwicze zapalenie jelit. Co więcej, u noworodków lepiej rozwija się ich układ neurologiczny po mleku naturalnym, a także zmniejsza się ryzyko wystąpienia chorób związanych z nadciśnieniem tętniczym, cukrzycą, czy otyłością.
Jak widać, mleko matki jest niezastąpione. Jeśli tylko nie występują żadne problemy związane ze zdrowiem kobiety i inne przeciwwskazania, które z punktu widzenia lekarza stanowią przeszkodę, kobieta powinna karmić swoje dziecko tworzonym przez swój organizm mlekiem. To najlepsze, co może dla niego zrobić.